DE VERANDERENDE MUZIEKSCENE VAN LONDEN

Estimated reading time:  
7 minuten
Afbeelding

 

Genesteld onder spoorwegbruggen, dreunend uit kelders en stralend in sportstadions, de Londense muziekscene is vol leven.

In de Engelse hoofdstad kunt u elk muziekgenre wel horen, van afrotrap tot urban jazz, spoken word tot EDM, grunge tot grime - en alles wat daar tussenin ligt.

De stad die de Swingende Sixties belichaamde, de synthesizers van de jaren tachtig aangreep en Britpop in de jaren negentig omarmde, heeft in het afgelopen decennium weer een muzikale make-over ondergaan.

Origineel piratenmateriaal

 

Londen staat bekend om zijn rijke diversiteit en smeltkroes aan culturen en de blauwdruk bestaat uit veel verschillende invloeden. Dat is niet veranderd.

Wat wel is veranderd, is de breedte van de invloed die we tegenwoordig horen. Afro Bashment, de alomvattende term voor Afrikaanse, Caribbean, R&B en hiphop-invloeden, is duidelijk aanwezig in de unieke beats die uit de stad komen.

Als evolutie van dubstep, garage, jungle en grime, met pioniers zoals artiesten als The Streets en Wiley, heeft het Engelse antwoord op hiphop een eigen plaats veroverd op het wereldpodium.

Thumbnail
Nieuwe regels

Technologie heeft de spelregels in de branche veranderd. Tegenwoordig heb je niet per se meer een label of marketingmachine nodig, alleen maar ruw talent en een platform - YouTube, Snapchat, Instagram.

Dit heeft een zeer welkome stem gegeven aan jonge, zwarte tieners in Londen, met onafhankelijk doorbrekende artiesten die de baas zijn van hun eigen, creatieve toekomst. Namen als Stormzy en Skepta, die hun eigen legioen aan fans hebben opgebouwd.

Sluiting

Maar de bloeiende muziekscene van Londen is niet immuun voor de stijgende vastgoedprijzen.

Geweldige Londense zalen zijn verloren gegaan, zoals The Cross in de versjieking van St Pancras en de Astoria aan het Crossrail spoorlijnproject.

De burgemeester van Londen erkende dat kleine poppodia een boost nodig hadden en lanceerde in 2015 een campagne om het probleem aan te pakken. Nu zijn ook kleinere zalen in opkomst, terwijl de geliefde favorieten volle zalen blijven trekken.  

Wat ons bij Oost Londen brengt.

Thumbnail

 

Lekker drinken, lekker dansen, lekker genieten

 

Oost Londen is dé plek voor innovatie, creativiteit en hipsters en huisvest meerdere opkomende en al gevestigde Londense popodia.

Een van de meest iconische, 93 Feet East, staat bekend als een bestemming voor live muziek en progressieve Engelse klanken. Hier werd recentelijk een eenmalig ‘Boiler Room’ optreden gegeven voor de lancering van de nieuwe Range Rover Evoque, de nieuwste, must-have stadsauto.

 

Een geweldige line-up van vrouwelijk, Brits talent, aangevoerd door activist en model Adwoa Aboah, trad op en werd hartstochtelijk ontvangen. De lokale artiest Alweya opende de live uitzending, gevolgd door de heerlijke soulklanken van Fatima & The Eglo Band. Niet te missen in het Londense muziekcircuit, blies Little Simz het dak eraf met frisse hiphop beats, gevolgd door een dj-set en fusion mashup door Cooly G en BBZ collective die het feest tot in de vroege uurtjes lieten doorlopen.

Als dit een showcase was voor het toekomstige geluid van Londen, heeft de stad alle redenen om een feestje te vieren.

Houd me op de hoogte